Schermen en schermgroepen

Het samenstel van één of meerdere frames die inzicht geven in informatie van de werkruimte, noemen wij een scherm. Schermen kunnen worden opgeslagen, zodat alle configuraties en filters die zijn ingesteld de volgende keer opnieuw gebruikt kunnen worden. Het configureren van een scherm hoeft dan dus maar één keer.

Schermen worden opgeslagen in schermgroepen. Je kunt een schermgroep zien als een folder. Het overzicht van schermgroepen en schermen is bovenin in het zijmenu gepositioneerd, boven de scherm configurator. Schermgroepen kunnen worden dichtgeklapt zodat alle schermen in de schermgroep worden verborgen. Standaard klapt EASE alle schermgroepen dicht, maar in de profielinstellingen van de gebruiker kan dit worden aangepast. Opgeslagen schermen zijn voor alle gebruikers met dezelfde rol zichtbaar.

Schermgroepen aanmaken en bewerken

Klik om een nieuwe schermgroep aan te maken op het folder-icoontje in het schermpaneel. Een menu verschijnt waar je de schermgroep een naam kunt geven. Om schermgroepen te bewerken (hernoemen, verwijderen of verplaatsen) kun je op de drie stippen achter de desbetreffende schermgroep klikken. Er verschijnt dan een contextmenu.

Scherm aanmaken

Klik op het +-icoon in het schermpaneel om een nieuw scherm aan te maken. De header zal “Nieuw” tonen en het scherm wordt leeggemaakt (als die dat nog niet was). Gebruik de scherm configurator om een nieuw scherm samen te stellen.

Scherm opslaan

Klik op het floppy-icoon naast het rolselectie menu om het zojuist samengestelde scherm op te slaan. Geef het scherm een naam en kies in welke schermgroep het scherm opgeslagen moet worden. Beide zijn later overigens eenvoudig te wijzigen. Bij het opslaan van een scherm worden alle configuraties van het scherm opgeslagen. Denk daarbij aan frameformaten en -locaties, kolom- en veldvolgorde, filters, sorteringen enzovoorts.

Schermen beheren

Klik op het icoon met de drie puntjes achter het scherm in het schermpaneel om het desbetreffende scherm te bewerken. Hier kun je kiezen voor het hernoemen van het scherm, maar kun je het scherm ook dupliceren of verwijderen. Ook de volgorde van schermen kan op deze manier worden gewijzigd. Tot slot kan het scherm in een andere schermgroep geplaatst worden.

Het wijzigen van de volgorde van schermen binnen een schermgroep kan ook via de pijl-iconen bovenin het schermpaneel. Met deze pijlen kun je het scherm verplaatsen dat geselecteerd is.

Wijzigingen in schermen opslaan

Wijzigingen in schermen kunnen eenvoudig worden opgeslagen door nogmaals op het floppy-icoon te klikken. Standaard is deze knop uitgeschakeld. Zodra EASE een wijziging detecteert, wordt de knop ingeschakeld en kan de wijziging worden opgeslagen.

Wijzigingen in een apart scherm opslaan

Soms ben je zo veel wijzigingen in een scherm aan het aanbrengen, dat je het nieuwe scherm apart wilt opslaan zonder het origineel te beïnvloeden. Klik in dat geval niet op het floppy-icoon, want dat overschrijft het originele scherm. Klik in plaats daarvan op de drie stippen achter het geselecteerde scherm en kies voor “dupliceren”. Het huidige scherm wordt dan gedupliceerd, waarbij alle aangebrachte wijzigingen in configuratie worden meegenomen naar het nieuwe scherm. Het nieuwe scherm krijgt een naam dat begint met “Kopie van…” en wordt direct geselecteerd zodat je kunt doorgaan met waar je mee bezig was.