Rapportage generator

EASE bevat (afhankelijk van de gekozen licentie) een krachtige module waarmee rapportages (documenten) gegenereerd kunnen worden. De rapportage generator werkt door middel van een template sjabloon waarmee informatie uit de database kan worden gecombineerd met structuur en opmaak. Het resultaat kan direct naar een Word- of PDF-document worden omgezet en vereist geen of minimale aanpassingen daarna.

De sjabloon template kan in een bibliotheek worden opgeslagen. Het voordeel daarvan is dat een template eenmalig opgesteld hoeft te worden, waarna het document periodiek uitgedraaid kan worden met telkens de meest actuele informatie erin.

De template van de rapportage generator bestaat uit een combinatie van webtalen:

Rapportage sjabloon

De rapportage generator van EASE bestaat uit twee frames: het sjabloon-frame en het resultaat-frame. In het sjabloon-frame leg je de opmaak en opzet van een rapportage vast. Het resultaat daarvan zie je direct in het resultaat-frame terug. Het resultaatframe bevat een toggle-knop om te wisselen tussen een gerenderde opmaak en een HTML opmaak. De laatste kan helpen bij het opsporen van fouten in een sjabloon.

In de afbeelding hiernaast kun je het effect zien van het toepassen van HTML en CSS op een standaard tekst in het sjabloon-frame aan de linkerkant.

Rapportage genereren uit een scherm

Een template sjabloon voor een rapportage kan gegenereerd worden vanuit een scherm. Hierbij wordt de hiërarchie die in de scherm configurator staat ingesteld, gebruikt voor de hiërarchie in het document.

Om een template sjabloon te genereren vanuit een scherm, klik je op het contextmenu achter de schermnaam en klik je op “Genereer rapportage sjabloon” (zie afbeelding hiernaast). Het scherm verspringt naar het rapportage scherm waarbij het sjabloon-frame al is ingevuld met functies die de juiste dataset bevatten. Dit sjabloon kan vervolgens worden aangevuld of gewijzigd met HTML en CSS om er een mooi document van te maken.

Voordelen van een sjabloon

In de afbeelding hiernaast is het resultaat te zien van de actie die in de stap hierboven is beschreven. Vanuit het scherm “Actielijst” is een sjabloon gegenereerd. De tekst die in de afbeelding geselecteerd is, is verantwoordelijk voor de structuur van het document en het ophalen van de informatie over de acties uit de database. Alle andere tekst is voornamelijk opmaak gerelateerd.

Op dit moment staan er 4 acties in de lijst. Als dit 100 of zelfs 1000 acties zouden worden, wordt de kracht van het sjabloon ineens zichtbaar: de template wijzigt niet, maar in het rechter frame zullen al deze acties achter elkaar worden gezet. Op deze manier kunnen allerlei soorten documenten worden gegenereerd: van eisenmatrices en ontwerpdocumenten tot contractstukken en periodieke voortgangsrapportages.

De rapportage generator is een zeer uitgebreide tool met vele mogelijkheden. Deze handleiding zal in de toekomst verder worden aangevuld.